News Detail

News Detail

Mar 30, 2016

PAKDER - BAKLİYAT İLE SIRA DIŞI LEZZETLER ARTIK MUTFAKLARDA

Category: Basın Bülteni
Posted by: promedia

Proje kapsamında Şubat ve Mart 2016 aylarında gerçekleştirilen aşçılık eğitimleri ile araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda bakliyat ürünlerinin kullanıldığı 50 sıra dışı bakliyat yiyeceği artık tüketicilerin beğenisine sunulmaya hazır. Birbirinden lezzetli hafif unlu mamullerin tariflerine “bakliyatye.com” internet sitesinden ulaşılabilecek.

Proje ve bakliyatın sağlık açısından faydaları hakkında bilgiler veren PAKDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı İsmet Aral, Bakliyat sektöründe ulusal ve uluslararası durum göz önünde bulundurulduğunda, günlük beslenme alışkanlıklarında bakliyat kullanma eğiliminin arttırılmasının toplum sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olacağını bildirdi. Toplumda bakliyatın sağlık üzerine olumlu etkilerine ilişkin farkındalık ve bilinç oluşturulması gerektiğine işaret eden Aral, bakliyat için AR-GE çalışmaları ile birlikte katma değerli ürünlerin geliştirilmesi ve farklı kullanım alanlarının yaratılmasının, projenin en önemli hedeflerinden olduğunu söyledi. Aral, bakliyat tüketimini arttırarak obeziteyi önleme konusunda Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programına da katkı sağlanmasının öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO)’nun Roma’da gerçekleştirilen 146. Konsey toplantısında 2016 yılı “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edilmişti. 

 

Bakliyatın Sağlığa Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Bakliyat ürünleri, sağlığa yararlı etkileri açısından her gün yeni araştırmalara konu oluyor. Bilimsel veriler ışığında kanıtlanan bilgilerle bakliyat tüketimi; kanser oluşumu, tip-2 diyabet ve obeziteyi önleyici etkilerinin yanı sıra mide bağırsak sistemi ve kalp damar sağlığı ile de ilişkilendiriliyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve modern yaşamın getirdiği şartlar beslenme alışkanlıklarımızda değişime sebep oluyor. Bu durum çalışma koşullarının getirdiği hareketsizlik ile birleşince başta obezite olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarılıyor. Obezite kronik bir hastalık olmakla beraber; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en riskli 10 hastalıktan biri olarak listede yerini almakta. 2010 yılında obezitenin önlenmesine yönelik “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” adı altında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile de bu noktaya dikkat çekilmişti. Kaliteli ve uzun bir yaşamın formülünün, sporla beraber sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçtiğin unutulmaması gerekiyor. Bu anlamda, bitkisel protein, lif ve karbonhidrat açısından oldukça zengin olan bakliyatın gerek geleneksel yöntemlerle gerek yenilikçi açılımlarla tüketilmesi son derece önemli.

                                                                                                              ###

“Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Projesi 2015 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı Kapsamında Yürütülmektedir.”

Projenin Ortakları

PAKDER(Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği)

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi)

YTÜ (Yıldız Teknik Üniversitesi)

 

Projenin İştirakçileri

 

T.C. İstanbul Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü

Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER)                   

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF)

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

İstanbul Ticaret Borsası

Mersin Ticaret Borsası

İstanbul Ticaret Odası

İstanbul Sanayi Odası

Türkiye Aşçılar Federasyonu

Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

Global Pulse Confederation (CICIL)

Migros Ticaret A.Ş.

İstanbul Chef Aşçılar Derneği