Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığına yapılan ziyaretlerin yanında, Mike Petersen ve Paul Vaughan ayrıca Türkiye’nin önde gelen et ve süt üreticileri ve sektörel organizasyonlarla da tanıştı. Ziyaretlerinin ardından Mike Petersen, “Düşük süt fiyatları ve yüksek et fiyatları dünyada çoğu ülke pazarı için bir sorun. Türkiye’nin farklı bölgelerinde, bu sorunları ele almaya yardımcı olmak için gelişime açık olan ve son derece modern birkaç büyük çiftlik ziyaret etme fırsatı buldum. Şu anda hayvancılık sektöründeki Türk şirketler genetikleri, teknolojiyi ve teknik bilgi desteğini Avrupa ve Amerika’dan alıyorlar. Biz de onlara Yeni Zelanda’nın tarım teknolojisinden ve teknik bilgi desteğinden yararlanabileceklerini hatırlatmak istiyoruz. Yeni Zelanda, işletimi etkili ve az maliyetli bir hale getirmeye yardımcı olacak birçok yenilikçi ürün geliştiren çiftçilerin olduğu bir ülke. Bu konuda farkındalığı arttırarak ve birlikte çalışabileceğimiz bazı alanlar belirleyerek Türkiye’deki tarım ve hayvancılık sektörüne katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Dünyada ve Türkiye’de artan nüfusu beslemek için tarımsal ve hayvansal üretim konusunda yükselen talepleri karşılayacak teknoloji ve inovasyon arayışında olan ülkeler ve iş alanları için Yeni Zelanda’nın uygun bir iş ortağı olacağını belirten Yeni Zelanda Ticaret ve Kalkınma Ajansı (NZTE) Türkiye Müdürü Gökşin Duman, “Yeni Zelanda, dünyada tarım ve hayvancılığa getirdiği teknolojik yaklaşımlar, verimliliğin artırılmasına yönelik inovatif çözümleri ile tüm dünyada kabul gören bir ülke. Yeni Zelanda'da 1984 yılında yaklaşık 70 milyon küçükbaş hayvan vardı, bugün bu sayı 29 milyon ve bulunan küçükbaş hayvan sayısının yarısından biraz fazlasına sahip. Genetik, hayvancılık programları ve çiftlik yönetimindeki inovatif teknikler sayesinde aynı miktarda süt ve et üretiliyor. Bu bile tek başına verimliliği arttırmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Biz bu tecrübe ve bilgi birikimini Türk üreticileri ile paylaşmak için buradayız" dedi.
Dünyanın En Büyük Süt İhracatçısı
Yenilikçi sistemleri ve teknolojisi ile artan bu talebi karşılamak isteyen ülkeler için Yeni Zelanda mantıklı ve doğru bir iş ortağı. Bugün dünyada ticareti yapılan tüm süt ürünlerinin üçte biri Yeni Zelanda kökenli. Dünyada satılan her beş hayvan tartısı ve dijital süt-ölçerden dört tanesi Yeni Zelanda firmaları tarafından sağlanıyor.
Yeni Zelanda ekonomisinin omurgasını tarım sektörü oluşturuyor. Buna bağlı olarak, Yeni Zelanda ürettiği tarım ve hayvancılık ürünlerinin %95’ini ihraç ediyor. Yeni Zelanda’nın en büyük ihracat kalemi olan süt ürünlerinin yıllık ihracat hacmi $11 milyar’ı aşıyor ve Yeni Zelanda Hükümeti tarımsal üretim ve karlılığı arttırmak amacıyla, Ar-Ge faaliyetlerine yıllık yaklaşık $300 milyon yatırım yapmakta. Geçtiğimiz yıllarda süt ürünleri konusunda yüksek seviyede büyüme kaydeden Yeni Zelanda, çiftlik üretimi verimliliğinde öncü konumda. Yeni Zelandalı süt ürünleri firmaları, konularında dünyanın en büyük ihracatçıları olup global ticaret hacminin üçte birini gerçekleştiriyor.
Yeni Zelanda Ticaret ve Kalkınma Ajansı (NZTE) Hakkında:
NZTE, Yeni Zelanda’nın uluslararası iş geliştirme ajansıdır. Görevi, Yeni Zelanda iş dünyasının uluslararası stratejik ittifaklar oluşturmasına ve ticari ilişkilerini geliştirmesine katkıda bulunmaktır. 47 noktada bulunan 46 ofisi aracılığı ile Yeni Zelanda iş dünyasını dünyaya bağlıyor; iş fırsatlarını, bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor.
Yeni Zelanda firmaları, pek çok sektörde dünyanın önde gelen inovasyon ve çözümlerini yaratırken, NZTE bu ürün ve hizmetleri tüm dünyada tanıtmak için Yeni Zelanda iş dünyası ile birlikte çalışıyor.
Yeni Zelanda ile Yeni Zelanda’nın iş dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmek için:www.nzte.govt.nz/istanbul<http://www.nzte.govt.nz/istanbul><http://www.nzte.govt.nz/istanbul><http://www.nzte.govt.nz/istanbul> adreslerini ziyaret edebilirsiniz